Materjali kogumine ja ette valmistamine

 

Vitsad kogutakse enamasti vahetult enne töö algust. Säilitamisel tuleb vitsu kaitsta kuivamise eest.

Talvel külma ilmaga kogutud vitstel tuleb lasta enne kasutamist soojas ruumis üles sulada, muidu nad murduvad kergesti.

Vitsu ei ole vaja enne kasutamist käte vahel painutades pehmemaks ja painduvamaks muuta- pigem rikub see vitsad ära.

img23_6

Heleda pärja saamiseks pajuvitsad kooritakse.

Selleks kogutakse vitsad kevadel, kui koor on lahti. Vajaduse korral saab ka talvel mõnda aega soojas ruumis vees ajatatud pajuvitstelt koore eemaldada.

Tüükapoolsesse otsa tehakse koorde pikilõige ja tõmmatakse koore otsad lahti. Kõige lihtsam on kogu vitsalt koor eemaldada V- kujulise sisselõikega puutüki (koorija) abil. Vitsa ots vabastatakse koorest, asetatakse kooritud osa koorija sisselõikesse ja tõmmatakse kogu vits läbi selle ning koor eemaldub.

Kooritud ja kuivatatud vitsu tuleb enne kasutamist leotada pehmenemiseni pikemat aega vees või keeta.